دانشکده فیزیک- پژوهشی
بازدید اعضای هیات علمی دانشکده فیزیک از رصدخانه ملی ایران

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1402/6/29 | 
بازدید اعضای هیئت علمی دانشگاه از رصدخانه ملی ایران
در راستای حمایت معاونت محترم پژوهشی دانشگاه از بازدید های علمی اعضای هیات علمی دانشگاه از پروژه های کلان ملی در حال اجرا در کشور، جمعی از اعضای هیات علمی دانشکده فیزیک دانشگاه خوارزمی به مناسبت روز ملی نجوم با حضور در رصدخانه ملی ایران واقع در حوالی کاشان، با پیشرفت کار ساخت این مجموعه و نیز فعالیت‌های این رصدخانه آشنا شدند.
این بازدید با هدف آشنایی بیشتر اعضای هیأت علمی دانشگاه با این طرح کلان ملی که یکی از اولویت های طرح های علم و فناوری کشور است و به منظور بررسی زمینه‌های همکاری مشترک بین مجموعه رصدخانه ملّی ایران و دانشگاه خوارزمی برگزار شد. در این بازدید که به همت  دانشکده فیزیک و با حمایت معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه در روز دوشنبه 27 شهریور 1402 انجام شد، بازدیدکنندگان مراحل بازدید را با همراهی و توضیحات آقای مهندس محمد مهاجر کارشناس رصدخانه انجام داده و با روند ساخت این رصدخانه که نخستین طرح کلان ملی در حوزه علوم پایه تاکنون  است آشنا شدند. در ادامه اعضای هیات علمی ضمن بیان دیدگاههای خود ابزار امیدواری کردند با افزایش تعاملات میان رصدخانه ملی ایران و دانشگاه، همکاری‌های علمی در حوزه نجوم و کیهان شناسی شکل‌ گیرد و نیز امکان تعریف پروژه‌های علمی مشترک با مشارکت رصدخانه ملی ایران در آینده ای نزدیک برقرار گردد. در این بازدید، شرکت کنندگان از بخش‌های مختلف رصدخانه و ادوات مکانیکی و کنترل تلسکوپ نیز دیدن کردند.
پروژه ملی ساخت رصدخانه ملی ایران که در سال 1378 در شورای پژوهش های ملی کشور مطرح شد، دستاورد مهمی در توسعه نجوم و کیهانشناسی و ایجاد فناوری های مرتبط به آن در بخش اپتیک، مکانیک و کنترل محسوب می شود. این مجموعه که در در 33 کیلومتری جنوب غربی کاشان در قله 3600 متری گرگش واقع شده است، پس از چند دهه تلاش و سرمایه‌گذاری مراحل نهایی نصب و راه اندازی خود را طی می‌کند و برنامه توسعه ابزارهای رصدی تلسکوپ بمنظور نصب و راه اندازی  تصویرگرها و طیف‌سنج‌های نجومی بر روی تلسکوپ در سال جاری کلید خورده است. اصطلاح تلسکوپ ملی به تلسکوپ ۳/۴ متری رصدخانه ملی ایران داده شده است که این تلسکوپ ۳/۴ متری و سایر سازه های مربوطه مانند محفظه تلسکوپ و تجهیزات لایه نشانی توسط مهندسان و منجمان ایرانی طراحی و ساخته می شود. محفظه رصدخانه ملی ایران برای محافظت از پرسنل، تلسکوپ و تجهیزات مربوطه طراحی شده است و فرایند رصد را به شکلی امکان پذیر می سازد که کیفیت و دقت را تا حد ممکن بالا ببرد. این ساختمان متشکل از دو قسمت اصلی است: یک ساختمان ثابت و یک گنبد چرخان که در کنار هم کار می کنند تا شرایط لازم را برآورده کنند و محیط کار و عملیاتی مطلوب را ارائه دهند. این تلسکوپ با بهره گیری از فناوری اپتیک فعال و همچنین بهره مندی از سایت رصدی مناسب با دید نجومی خوب و موقعیت جغرافیای مناسب، ابزار منحصر به فردی برای تحقیق در حوزه های مختلف نجوم وکیهان شناسی است.



 
نشانی مطلب در وبگاه دانشکده فیزیک:
http://khu.ac.ir/find-90.27429.69729.fa.html
برگشت به اصل مطلب